Gyakran ismételt kérdések

Mennyire biztonságos a siklóernyős tandemrepülés?

Ilyen repülést megfelelő tapasztalattal, hatósági engedéllyel rendelkező pilóta végezhet arra alkalmas,évente vizsgáztatott eszközzel.

Balesetek ebben a sportban is előfordulhatnak, ám ezek okai többnyire súlyos mulasztások láncolatából fakad, főleg a tanulóidőszakban, valamint versenyzők versenyszituációkban történő határfeszegetései során.

Alapvetően elmondható, a siklóernyőzés az egyik legbiztonságosabb repülősport.

Mi a tandemrepülés folyamata?

Csörlős startot megelőzően röviden átbeszéljük az instrukciókat, majd a felszerelés rögzítése után pár lépés és már levegőben is vagyunk. A kötél segítségével  400-600 méter magasan(széltől, pályahossztól függően) oldunk le. Ezt követően nincs más dolgunk, mint élvezni a vitorlázást, a szelet, a környezetet, a semmihez nem hasonlítható szabad repülést.

Mi a különbség az ejtőernyőzés és a siklóernyőzés között?

A repülőből kiugró szabadesés lelassítására szánt eszköz az ejtőernyő. Ezen szerkezet a földet érési energiát hivatott csökkenteni.

A siklóernyőzés esetében nem ugrunk ki sehonnan. Itt a repülés élményén van a hangsúly. A szelet, és a felfele áramló meleg légtömeget használjuk, és töltünk időt a levegőben. A működési elvét tekintve a vitorlás repüléshez lehetne hasonlítani, azonban itt nem vagyunk kapszulába zárva, a saját bőrünkön érezhetjük a felhők illatát.